Opinnot 2019-08-20T14:17:34+03:00

Tampereen Urheiluhierojakoulussa opiskellaan Hierojan ammattitutkintoon valmistava koulutus (nimikesuojattu Koulutettu hieroja)

 • urheiluhierojakoulutus; suoritetaan Urheilijan lihashuolto hierojan erikoisammattitutkinnosta
 • urheilijan liikkuvuuden testaaminen
 • urheiluteippauskurssi
 • tutustuminen osteopaattisiin pehmytosahoitoihin
 • tutustuminen fysioterapeuttiseen tutkimiseen
 • kalvokäsittelyn tekniikat ( fascia )
 • ravitsemuksen perusteet
 • täydentäviä hoitomuotoja

Personal Trainer-  ja Kuntosaliohjaaja-koulutukset sisältyy urheiluhierojakoulutuksen opetussuunnitelmaan

 • puolet Liikunnan ammattitutkinnon (LAT) osaamistavoitteista, mm Yksilöllinen liikunnanohjaus -osa, joka on ns. Personal Trainer -osa LAT:sta ja Opetushallituksen määräämä tutkinnon peruste sekä virallinen ammattitutkinnon osa.
 • yksilöllinen liikunnanohjaus täydentää ja syventää hierojan ammatissa asiakkaan ohjaamista
 • suorittamalla hyväksytysti teorian ja käytännön kokeen myönnetään Tampereen Urheiluhierojakoulun PT-sertifigaatti
 • LAT:n voi suorittaa joustavasti loppuun työn ohella puolet lyhyemmässä opiskeluajassa Varalan Urheiluopistossa, urheiluhierojaopintojen jälkeen, jolloin suoritat kaksoisammattitutkinnon: Urheiluhieroja – Liikunnan ammattitutkinto.

Hakemisen edellytykset

Hierojan työ vaatii hyvää ergonomiaa ja paljon hierontatyöhön liittyvää tekniikkaharjoitusta. Ammatti sopii myös pienikokoisille ihmisille, koska hieronta on suurelta osin tekniikkalaji. Urheiluhierojan on hyvä olla myös itse aktiivinen liikkuja ja kiinnostunut eri urheilulajeista. Opiskeluaikanakin on hyvä harrastaa liikuntaa, joka auttaa palautumaan työharjoittelun fyysisistä ja psyykkisistä rasituksista ja antaa voimia myös teorian opiskelemiseen.

Ryhmässä työskenteleminen korostuu opiskeluvuoden aikana ja urheiluhierojan ammattiin kuuluu myös ryhmän ohjaaminen, jota harjoittelemme erilaisilla urheilu- ja lihashuoltoteemoilla. Opiskeluaika on tiivistä työskentelyä ja hyvä ryhmähenki tuo hyvän perustan onnistuneelle opiskeluvuodelle.

Lukuvuoden aikana opiskellaan ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa teoriassa ja käytännössä. Teoriamäärä on suuri ja se vaatii opiskelijoilta aktiivisuutta myös kouluajan ulkopuolella jopa enemmän kuin mihin on aikaisemmissa opinnoissa totuttu. Latinankielinen ja lääketieteellinen termistö on monelle opiskelijalle alussa hankalaa, mutta sinnikäs lukeminen auttaa oppimisessa. Jos sinulla on ollut aikaisemmin ongelmia oppimisen kanssa, esim. lukihäiriö, on meidän hyvä tietää asiasta. Silloin voimme huomioida myös sen henkilökohtaista opin polkua suunniteltaessa.

Terveyden ammattihenkilöitä velvoittavat lait ja asetukset.

Samat lait ja asetukset koskevat myös opiskelijoita opintojen aikana.

Jos opiskeluvaiheessa tapahtuu rikkomuksia, käsitellään tapauksia samalla vakavuudella kuin terveydenhuollon ammattihenkilöitä vastaavassa tilanteessa. Opiskeluaikana tulee eteen monia tilanteita, jotka ovat arkaluonteisia asiakkaille ja niiden käsittely kuuluu olennaisena osana hierojan ammattiin. Vaitiolovelvollisuus on yksi merkittävimmistä asioista niin opiskeluaikana kuin ammattilaisena, sekä työssä että vapaa-ajalla.

Huumausainetestaukseen liittyvät säännökset koskevat kaikkien koulutusalojen tutkintoja.

Koulutuksen järjestäjä TU voi velvoittaa opiskelijan esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, jos:

 • on perusteltua aihetta epäillä opiskelijan huumausaineiden vaikutuksen alaisena olemisesta opintoihin kuuluvissa käytännön työtehtävissä tai työssäoppimisessa tai että opiskelijalla on huumeriippuvuus
 • opiskelijan pitää toimia erityistä tarkkuutta, luotettavuutta, harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä vaativissa tehtävissä
 • huumeiden vaikutuksen alaisena tai niistä riippuvaisena opiskelija
  • vaarantaa vakavasti itsensä tai toisen henkeä ja terveyttä
  • vaarantaa vakavasti liikenteen turvallisuutta
  • vaarantaa vakavasti salassapitosäännöksin suojattuja tietoja
  • lisää merkittävästi huumaavien aineiden laitonta kauppaa ja leviämistä.

Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:

 • sellaiset psyykkiset sairaudet, jotka estävät käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen osallistumisen, kuten ajankohtainen hoitamaton psykoosi tai vaikea toimintakykyä laskeva masennus
 • sellaiset fyysiset sairaudet kuten tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet tai vammat sekä krooniset ihottumat, jotka rajoittavat toimintakykyä siinä määrin, että estävät käytännön tehtävissä tai työssäoppimisessa toimimisen
 • veriteitse tarttuva sairaus, joka saattaa rajoittaa käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen sijoittumista
 • päihteiden ongelmakäyttö tai päihderiippuvuus.

Sora-laki, avausta lakiin

Urheiluhieronta

Oppilaitoksemme on Modernin Hockey -hieronnan kehittäjä ja uranuurtaja Suomessa. Uudet ja parhaaksi koetut tekniikat ovat mukana koulumme opetuksessa. Se on mahdollistanut oppilaiden urheiluhieronnan harjoittelun sekä harjoituksissa että kilpailutilanteissa taaten oppilaille parhaat käden taidot ja kokemuksia urheilutilanteissa toimiseen.

Urheiluhierojakurssin aikana oppilaat ovat päässeet hieromaan urheilijoita harjoitus-, peli- ja kilpailutilanteissa: Ilves , Tappara , Lukko , Jukurit , FC Ilves , FC Haka , Ilves , Tappara , Lukko , Ässät , Classic salibandy , TVS , Pyrinnön painonnostajat , Pyrinnön koripalloilijat , Isku- volley sekä oppilaiden kotipaikkakunnilla HPK: a, Jyppiä, Kärppiä, Lahden Pelicansia, Saipaa, Ässiäja KeuPaa. myös Suomen miesten jääkiekon A-maajoukkuetta, Koo-Veen painijoita ja lukuisia huipputason yksilöurheilijoita.

Urheiluhieronnan tuntimäärä on vähintään 200 tuntia tehollista tuntia, josta osa suoritetaan iltaisin koulupäivän jälkeen sekä viikonloppuisin, keskimäärin 4h / vko.

Tällä hetkellä TU: sta valmistuneita urheiluhierojia toimii seuraavissa urheiluseuroissa:

Kärpät, Ilves, Tappara, Lukko, HIFK, Kalpa, JYP, HPK, KooKoo, Jalkapallon miesten maajoukkue, Lentopallon miesten maajoukkue, TPS-A, KooKoo, Kokkolan Tiikerit, KooVee salibandy M1 ja Porin Pesäkarhut.

Tuleshieronta

Klassinen hieronta perustuu hyvään klassisten hierontaotteiden hallitsemiseen ja ihmisen tuki- ja liikuntaelinsairauksien oireiden tunnistamiseen sekä muihin osaaviin toimiin niiden hoitamisessa.

TULES -hierontaa harjoitellaan viikottain koulumme hierontaklinikalla, joihin liittyy myös asiakkaan ohjaamista suorittamaan kotiohjeiden mukaan erilaisia ​​venyttely- ja voimisteluohjelmia.

Asiakkaina käy pääsääntöisesti suomalaisia, mutta myös muidenin maiden kansalaisia.

Ohjaaminen

Hierojan tulee osata ohjata erilaisista ongelmista kärsiviä ihmisiä suorittamaan omaehtoisesti kotiohjeiden mukaisesti hoitoon liittyviä venyttelyjä, voimisteluliikkeitä ja taukovoimistelua. Ohjaamista harjoitellaan hieronnassa käyvien asiakkaiden kanssa.

Urheilijoiden ohjaaminen on yksi painotusalueemme, jossa huomoidaan urheilijan harjoitus- ja kilpailuohjelma. Valmistuttuaan urheiluhieroja pystyy ohjaamaan erilaisia ​​ryhmiä.

Ohjaaminen on osa Personal Trainer -koulutusta.

Hakulomake